How to setup ADSL access?

From LinuxMCE
Jump to: navigation, search
Version Status Date Updated Updated By
710 Unknown N/A N/A
810 Manual instructions 3th March 2012 Foxi352
1004 Applies 3th March 2012 Foxi352
1204 Unknown N/A N/A
Usage Information

LinuxMCE 10.04

Starting from 10.04 there is an experimental PPPoE support built-in that comes along with native IPv6 support. You have to update to latest version, minimum is build 25590.

Requirements

You must have a simple xDSL modem, or a router that you can switch to simple bridging/modem mode.

How to setup

This is very simple, as it should be. You login to your webadmin backend, an choose Advanced / Network / Network settings. In the external NIC section just activate the PPPoE checkbox and fill in your ISP username and password. You can optionally activate the Native IPv6 checkbox if your provider supports dual stack. This is NOT a v6 tunnel but NATIVE suppprt !!

Click Update and wait for your network to be reconfigured. PPPoE login should start automatically.

How to troubleshoot

Login to your core via SSH, and monitor pppd related entries in syslog with the following command:

tail -f /var/log/syslog|grep ppp

LinuxMCE <= 8.10

Setting up ADSL connection is not yet fully supported under LinuxMCE. But there is a relatively simple procedure to get it up and running. I'm posting my notes (hopefully didn't forget anything important)...

PPPoE

  1. setup two network cards as normally
  2. run pppoeconfig (follow instructions on screen)
  3. go into database - this is the SQL query for the database to see the current setting:
select * from Device_DeviceData where FK_Device=1 and FK_DeviceData=32; 

the data will look something like this:

eth1,10.0.0.85,255.255.255.0,10.0.0.1,10.0.0.150|eth0,192.168.80.1,255.255.255.0

you'll have to change the proper ethX in that string (eth1 in my case) with ppp0


4. put /etc/init.d/start_pppoe.sh and link it to /etc/rc2.d/S10start_pppoe


Content of start_pppoe.sh :


#!/bin/bash
export PATH="/usr/pluto/bin:$PATH"
. /usr/pluto/bin/pluto.func
if  -e /usr/pluto/install/.notdone ; then exit 1
fi
Logging "server" "1" "$0" "Running 'start_pppoe.sh'  ( \"/etc/init.d/start_pppoe.sh\" )"
ifconfig eth1 up
pon dsl-provider


4.a Alternative: Instead of doing 4 you can do following:

You could also simply append two lines

/sbin/ifconfig eth0 up
/usr/bin/pon dsl-provider

at the end of /etc/init.d/networking before "exit(0)", but I guess this will be overwritten by LinuxMCE. For me it works.

I hope that this will soon be easier to setup over web-admin page.